Onze onderneming neemt haar verplichtingen inzake privacy en gegevensbescherming ernstig. Voor meer informatie kan je onze privacy policy lezen.
Aanbevolen vaccinaties: Risicogroep –
(Geen tijd of zin om uitgebreid te lezen? Ga direct naar de samenvatting.)
Personen met stoornissen van de immuniteit of een verminderde immuniteit door ziekte of medische behandeling.
Bv. reumamedicatie, chemotherapie, HIV positieve patiënten, na orgaantransplantatie,..
Belangrijke vaccinaties voor extra bescherming, aanbevolen voor: personen met immuunstoornis door ziekte of medische behandeling
» Vaccin tegen pneumokokken
Pneumokokken zijn bacteriën die ernstige ziektes kunnen veroorzaken zoals hersenvliesontsteking, longontsteking en bloedvergiftiging. Vaccinatie tegen pneumokokken vermindert de ernst van de aandoening.
» Vaccin tegen meningokokken type ACWY
Naast pneumokokken zijn ook meningokokken bacteriën die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken.
Sinds juli 2023 zit het gecombineerd vaccin tegen meningokokken type A, C, W en Y (Nimenrix®) in het basisvaccinatieschema in plaats van het vaccin enkel tegen type C meningokokken. Dit vaccin wordt toegediend op de leeftijd van 15 maanden. Voor mensen uit deze risicogroep zijn meerdere dosissen belangrijk en een booster indien het risico blijft aanhouden (zie de overzichtstabel voor de vaccinatieschema’s).
Daarnaast is een herhaling op 15-16 jaar aangeraden in combinatie met het vaccin tegen tetanus, difterie en kinkhoest (dTpa). Het vaccin tegen tetanus, difterie en kinkhoest zit in het basisvaccinatieschema (aangeboden via het CLB), maar het vaccin tegen hersenvliesontsteking wordt nog niet standaard aangeboden op tienerleeftijd.
» Vaccin tegen meningokokken type B
Er bestaat ook een vaccin dat bescherming biedt tegen meningokokken type B.
Dit vaccin kan individueel overwogen worden voor
- kinderen tussen 2 maanden tot 5 jaar
- Adolescenten tussen 15 en 19 jaar
- Risicogroepen (immuunstoornis/verminderde immuniteit)
Dit vaccin is momenteel nog niet opgenomen in het basisvaccinatieschema in België. Het wordt ook best herhaald op tienerleeftijd voor een goede bescherming. Voor mensen uit deze risicogroep zijn soms meerdere dosissen belangrijk en een booster indien het risico blijft aanhouden (zie de overzichtstabel voor de vaccinatieschema’s).
» Vaccin tegen hepatitis B
Mensen uit deze risicogroep lopen een hoger risico op het krijgen van de infectieziekte hepatitis B. Het vaccin tegen hepatitis B is in België opgenomen in het basisvaccinatieschema officieel sinds 1999 (in Vlaanderen zijn de mensen geboren vanaf 1987 toch al vaak gevaccineerd tegen hepatitis B).
Na volledige vaccinatie (3 dosissen volgens een schema) is er bij de meeste volwassenen een levenslange bescherming tegen de ziekte en chronisch dragerschap. Als je tot de risicogroep behoort, wordt aangeraden om via een bloedafname te controleren of je na volledige vaccinatie voldoende antistoffen hebt tegen de ziekte.
» Vaccin tegen griep
Het vaccin tegen de griep wordt sterk aanbevolen voor mensen uit deze risicogroep.
Sommige mensen mogen niet gevaccineerd worden (bv kinderen jonger dan 6 maanden, mensen met een allergie) of bij mensen met een verminderde immuniteit kan het vaccin soms minder goed beschermen (bv leukemiepatiënten of mensen die een transplantatie gehad hebben). Deze mensen zijn net extra kwetsbaar en daarom is het belangrijk dat de mensen in de omgeving van deze personen ook gevaccineerd zijn en zo weinig mogelijk ziektes verspreiden.
» Vaccin tegen zona
Het windpokkenvirus blijft na een vroegere infectie aanwezig in het lichaam en kan zona of gordelroos veroorzaken doordat het opnieuw actief wordt. Je hebt een verhoogd risico op zona vanaf 60 jaar (zie ‘Volwassenen’) en indien je een immuunstoornis of een verminderde immuniteit hebt door andere ziekten of door een medische behandeling.
Via vaccinatie ben je beschermd tegen zona en de post-herpetische pijn die het kan veroorzaken (pijn die tot maanden na de infectie aanwezig blijft door een ontsteking van de aangetaste zenuw). Het is een levend verzwakt vaccin en moet dus gegeven worden voordat men start met een behandeling die het immuunsysteem onderdrukt.
» Vaccin tegen COVID-19
Vaccinatie tegen COVID-19 biedt bescherming tegen een ernstig verloop van de ziekte. Je kan dus wel nog besmet raken, maar de kans dat je ernstig ziek wordt, vermindert aanzienlijk. Ook na het doormaken van een COVID-19 infectie is vaccinatie nog aangewezen om je immuunsysteem een boost te geven.
Vaccinatie tegen COVID-19 is sterk aanbevolen voor mensen met een verminderde immuniteit die meer kwetsbaar zijn. Voor deze groepen is een extra booster met een aangepast vaccin (tegen een omikronvariant), aanbevolen in de herfst- en wintermaanden, wanneer er doorgaans meer viruscirculatie is.
» Vaccin tegen humaan papillomavirus (HPV)
Het vaccin tegen humaan papillomavirus (HPV) biedt bescherming tegen verschillende soorten kankers die het virus kan veroorzaken (baarmoederhalskankers, maar ook kanker van de anus, penis, vagina, schaamlippen, en de mond- en keelholte) en genitale wratten.
Vaccinatie tegen HPV wordt sterk aanbevolen bij mensen met een verminderde immuniteit, indien zij geen basisvaccinatie hebben gekregen (sinds 2018 in het basisvaccinatieschema voor meisjes en jongens van 9-14 jaar via het CLB). Transplantatiepatiënten en patiënten met HIV lopen een verhoogd risico op een HPV-infectie en mogelijke kankerletsels. Bij deze risicogroep worden 3 dosissen gegeven. In het geval van transplantatie dient de laatste dosis van het HPV-vaccin twee weken voor de ingreep te worden toegediend.
Bij mensen van 15-26 jaar die geen basisvaccinatie kregen, kan inhaalvaccinatie op individuele basis worden aangeboden. Indien ze reeds seksueel actief zijn, moet verduidelijkt worden dat het vaccin niet beschermt tegen reeds verworven HPV-virustypes.
Victor Vaccin vat samen
de extra vaccinaties aangeraden voor deze risicogroep zijn: