Onze onderneming neemt haar verplichtingen inzake privacy en gegevensbescherming ernstig. Voor meer informatie kan je onze privacy policy lezen.
Aanbevolen vaccinaties: Risicogroep –
(Geen tijd of zin om uitgebreid te lezen? Ga direct naar de samenvatting.)
Personen zonder (functionerende) milt of sikkelcelanemie
Belangrijke vaccinaties voor extra bescherming, aanbevolen voor: personen zonder milt of sikkelcelanemie
» Vaccin tegen pneumokokken
Pneumokokken zijn bacteriën die ernstige ziektes kunnen veroorzaken zoals hersenvliesontsteking, longontsteking of bloedvergiftiging. Vaccinatie tegen pneumokokken vermindert de ernst van de aandoening.
» Vaccin tegen meningokokken type ACWY
Naast pneumokokken zijn ook meningokokken bacteriën die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken.
Het gecombineerd vaccin tegen meningokokken type A, C, W en Y wordt aangeraden op de leeftijd van 15 maanden en een herhaling op 15-16 jaar in combinatie met het vaccin tegen tetanus, difterie en kinkhoest (dTpa) dat reeds in de basisvaccinatiekalender zit (via het CLB aangeboden).
Voor mensen uit deze risicogroep zijn twee dosissen (minstens 2 maanden interval) belangrijk en een booster elke 5 jaar indien het risico blijft aanhouden (zie de overzichtstabel voor de vaccinatieschema’s). In geval van splenectomie (operatie waarbij de milt verwijderd wordt) worden de vaccins best voor de operatie toegediend. Indien niet mogelijk, wachten tot minstens 14 dagen na de splenectomie.
» Vaccin tegen meningokokken type B
Er bestaat ook een vaccin dat bescherming biedt tegen meningokokken type B.
Dit vaccin kan individueel overwogen worden voor
- kinderen tussen 2 maanden tot 5 jaar
- Adolescenten tussen 15 en 19 jaar
- Risicogroepen (immuunstoornis/verminderde immuniteit)
Dit vaccin is momenteel nog niet opgenomen in het basisvaccinatieschema in België. Het wordt ook best herhaald op tienerleeftijd voor een goede bescherming.
Voor mensen uit deze risicogroep zijn twee dosissen (min. 1 maand interval) belangrijk en een booster na 1 jaar en vervolgens elke 5 jaarindien het risico blijft aanhouden (zie de overzichtstabel voor de vaccinatieschema’s). In geval van splenectomie (operatie waarbij de milt verwijderd wordt) worden de vaccins best voor de operatie toegediend. Indien niet mogelijk, wachten tot minstens 14 dagen na de splenectomie.
» Vaccin tegen griep
Het vaccin tegen de griep wordt sterk aanbevolen voor mensen uit deze risicogroep. Gezien mensen zonder milt of een slechtwerkende milt extra gevoelig zijn voor infecties, is het belangrijk dat de mensen in de omgeving van deze personen ook gevaccineerd zijn en zo weinig mogelijk ziektes verspreiden.
» Vaccin tegen Hib
Het vaccin tegen Haemophilus influenzae type B wordt sterk aanbevolen voor mensen uit deze risicogroep. Het Hib-vaccin is afzonderlijk niet meer beschikbaar in België, maar momenteel wordt de vaccinatie van baby’s uitgevoerd met het gecombineerd hexavalent vaccin (waarin de componenten difterie, tetanus, kinkhoest, Hib, hepatitis B en polio vervat zitten). Het aanbevolen vaccinatieschema bestaat uit 3 dosissen die toegediend worden met een tussentijd van 4 weken vanaf de leeftijd van 8 weken. Een boosterdosis wordt aanbevolen op de leeftijd van 15 maand.
Controleer dus of de routinevaccinaties (zoals difterie-tetanus-pertussis, polio, mazelen-bof-rubella en Hib) up to date zijn en controleer via een bloedonderzoek (serologie). Zie advies 9158 van de HGR
Victor Vaccin vat samen
de extra vaccinaties aangeraden voor deze risicogroep zijn: